Värdering av LP'ernas tillstånd

Vi klassificerar alla begagnade LP-skivor enligt den mest erkända klassificeringsskalan: Goldmine Grading System. Denna skala publicerades ursprungligen 1974 i en utgåva av Goldmine Magazine. Klicka på ett villkor i skalan nedan för att läsa mer.

Omslaget

Omslaget och alla bilagor, t.ex. häften och affischer, är i perfekt skick.

Vinylskivan

Skivan är helt ny och helt fri från repor eller andra synliga defekter eller smuts. Det finns ingen försämring av ljudkvaliteten. Med andra ord är skivan i detta fall helt perfekt.

Omslaget

Omslaget kan ha lite slitage eller vara något veckat.

Vinylskivan

Det märks att skivan har spelats, men ljudkvaliteten har förändrats mycket lite eller inte alls.

Omslaget

Omslaget och inlagan har normal förslitning utan några större defekter och är helt acceptabla.

Vinylskivan

Skivan har säkert spelats många gånger men ljudkvaliteten har inte försämrats nämnvärt, även om det finns synliga ytmärken och lätta repor.

Omslaget

Omslag och inlagor är veckade och slitna. Det kan finnas missfärgningar och papperet kan ha rivits sönder och försökts lagas.

Vinylskivan

Skivan har spelats så många gånger att ljudkvaliteten har försämrats på ett hörbart sätt. Det kan förekomma lätt distorsion och hörbara repor.

Omslaget

Omslaget är trasigt, smutsigt eller delvis skadat.

Vinylskivan

Skivan kan fortfarande spelas men har inte behandlats snyggt. Det finns en del brus, repor och nålen kan till och med hoppa.


Du kan också läsa lite om några av de termer vi använder.

Cut-out

När skivbolagen har kvar lager av en viss utgåva väljer de ofta att skära ett litet märke i kanten på omslaget för att markera att denna skiva är kraftigt rabatterad. Detta görs delvis för att butikerna skall sälja skivan till ett reducerat pris och returrätten inte längre gäller. Den utskurna märkningen är oftast mycket diskret och påverkar aldrig själva skivan.

Seam-split

Under flytning och forsendelse, kan plader inde i coveret slå hul i siderne. Det är därför vi hos Vinylpladen.se alltid skickar plåtar utanpå deras omslag i ett skyddande fodral.